IMS 2024 Çağrı Metni

Değerli Araştırmacılar,

Teknolojide benzeri görülmemiş gelişmelerin yaşandığı bir dönemde, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde düzenlenen 5. Uluslararası Medya Çalışmaları Sempozyumu, akademisyenleri, araştırmacıları ve profesyonelleri "Yapay Zeka Çağında İletişimin Geleceği"nin interaktif bir şekilde araştırılmasına katkıda bulunmaya davet ediyor. Bu tema, yapay zekânın (AI) iletişim bilimlerindeki çeşitli disiplinlerde oynadığı dönüştürücü rolün kabulüne dayanmaktadır.

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi, 29-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında Antalya'da gerçekleşecek 5. Uluslararası Medya Çalışmaları Sempozyumu'nu duyurmaktan mutluluk duyuyor. Yapay zeka ve iletişim bilimleri arasındaki ilişkiye odaklanan sempozyum, hem çevrimiçi hem de yüz yüze katılıma olanak tanıyan hibrit bir deneyim sunmayı hedefliyor.

Yapay zekâ teknolojilerinin ortaya çıkışı, medya içeriğini oluşturma, tüketme ve analiz etme biçimimizi önemli ölçüde etkiledi. Bazı akademisyenlerin (Biswal ve Gouda; 2020; Moran ve Shaikh, 2022; Noain-Sánchez, 2022) vurguladığı gibi, yapay zekânın haber odalarına entegrasyonu, gazetecilik uygulamalarının ve editoryal karar alma süreçlerinin yeniden değerlendirilmesine yol açtı. Benzer şekilde, son yayınlar (Azevedo, 2018; Flores Vivar, 2019; García-Marín, Elías, & Soengas-Pérez, 2022; Moon, 2022; Johnson, 2023; Larraz, 2023) yapay zekanın bilgi doğrulama prosedürlerinin doğruluğunu ve verimliliğini artırmadaki derin etkisini araştırıyor.

Reklamcılık alanında mevcut çalışmalar (Eaton, 2020; Rathore, 2020; Rodgers & Nguyen, 2022; Chuan, Tsai & Yang, 2023; Ip, 2023), reklam içeriğinin hazırlanmasında yapay zekâ kullanımıyla ilgili etik hususlara ışık tutuyor. Bu çalışmalar, yapay zekâ teknolojilerinin ortaya çıkardığı yaratıcı zorlukların üstesinden gelmede etik çerçevelerin öneminin altını çiziyor.

Mevcut çalışmaların (Li, 2021; Wan & Ren, 2021; Anantrasirichai & Bull, 2022; Momot, 2022; Das, 2023; Song, Wang, Wang & Yip, 2023) da gösterdiği gibi, sinema ortamı yapay zekânın dönüştürücü etkisinden muaf değildir. Bu makaleler, yapay zekânın film yapımındaki, özellikle de yenilikçi post prodüksiyon teknikleri ve özel efektler yoluyla görsel hikâye anlatımının yeniden şekillendirilmesindeki uygulamalarını araştırıyor.

Yapay zekânın iletişimdeki toplumsal etkileri bazıları tarafından derinlemesine araştırılıyor (Tomašev ve diğerleri, 2020; Yu, 2020; Bragazzi ve diğerleri, 2023; Shams, Zowghi ve Bano, 2023). İlgili literatür, kapsayıcılık ve erişilebilirlik hususlarına duyulan ihtiyacı vurgulayarak yapay zekâ entegrasyonunun potansiyel sosyal sonuçlarını tartışıyor.

Bu çerçevede sempozyum, yapay zekâ ve iletişim bilimleri arasındaki ilişkiyi daha derinlemesine incelemeyi amaçlıyor. Bu alana ilgi duyan tüm araştırmacıları ve değerli çalışmalarını büyük bir heyecanla bekliyoruz.

Saygılarımızla,

IMS2024 Yürütme ve Düzenleme Kurulu
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi

[Referanslar istek üzerine sağlanacaktır.]

Tarih: 29-31 Mayıs 2024
Yer: Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi, Antalya (Online ve Yüz Yüze)
Sempozyum Teması: Yapay Zekâ Çağında İletişimin Geleceği
Sempozyum Dili: İngilizce ve Türkçe

** IMS2024 "Yapay Zeka Çağında İletişimin Geleceği" Sempozyumu Akademik Teşvik ve ÜAK (Üniversitelerarası Kurul) Doçentlik Yeni Kriterleri'ni karşılamaktadır. Sempozyumumuzun Düzenleme Komitesi'nde Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından görevlendirilmiş akademisyenler yer almaktadır. Aynı zamanda, Sempozyum Bilim Kurulu 11 farklı ülkeden akademisyenin katılımıyla oluşturulmuştur.

Eklenme tarihi :3.01.2024 17:52:02
Son güncelleme : 22.01.2024 15:48:30